belépés facebook kapuval
mégsemok
regisztrálok
Aakos
2011-11-11 09:48:02

Jó a vita, csak felesleges. Úgy látom a hozzászólásokból, hogy mindenki tudja jól, hogy az áthall és az elhall (wtf???) nem igazán szép szavak. (az most lényegtelen, hogy szeirntem értelmetlenek)

Viszont minden egyéb szónak van nagyon is értelmes igekötős alakja (mármint a feladatban felsoroltak közül). Ergo, akkor amelyik kevésbé szép illetve kevésbé értelmes, illetve érezzük, hogy eléggé sántít (nincs egy normális igekötős alakja sem), akkor az lesz a megoldás. Ezért is mondtam az elején, hogy belemagyarázhatjuk az értelmet, de ez nem a scrable. :)

Meg lett a válasz? Mindenki úgy gondolja, hogy a legjobban az a szó sántít? (valaki szerint értelmetlen, valaki szerint nem túl szép). Jó volt a feladvány? Igen.

Zárszó:

Nemrég hallottam egy ilyen témakörben beszélgetést az egyik rádióban, ahol egy nyelvész válaszolt. És azt mondta, hogy a mai álláspont szerint minden szó létezik, amit a köznyelv használ. (azt hiszem, hogy az ikes igék "problémáján" felbuzdulva történt a beszélgetés)

MrRetro A Nosztalgiaportál
2011-11-11 07:33:13

Azért szép a magyar nyelv mert nagyon választékos, és szinonimákban rendkívül gazdag. Így nem csoda, ha többféle szót használnak ugyanarra a kifejezésre, ráadásul szinte mindennek él a régies kifejezése is. Emiatt lehet, hogy egyénenként más-más ami a fülnek megszokott.

Moderator
2011-11-10 22:03:21

A szótő kérdésben szerény véleményem (az enyém és nem a rejtvény készítőjének véleménye), hogy maga a szótő a hall (és nem az áthall) ige, abból jön létre a hallás, a hallatszik, és ezeknek vannak létező és nem létező igekötős alakjai.
László internetről vadászott példáira pedig szeretném a kidisszidál vagy a beemigrál szavakat hozni példának, az, hogy fellelhetők pongyola, magyartalan szövegekben, nem jelenti, hogy nyelvtanilag helyesek. A vers idézet már jóval elgondolkoztatóbb, de ez esetben is úgy gondolom az által szóhoz kapcsolt rím hívta életre, nem a magyar nyelvtan. Ha azt mondom: Áthallottam a falon amit a szomszéd mondott, szerintem mindannyian érezzük a nyelvtani helytelenséget és ehelyett minden értelmes magyarul tudó ember azt mondaná: Áthallatszott a falon amit a szomszéd mondott.

Popovits László
2011-11-10 20:27:02

No meg egy irodalmibb: Sík Sándor: Újévi reménykedés

....

Bélpoklos hazugság üvöltésén által
A pőre szív az, mit az Isten áthall:
"Ments meg, ó ments meg magunktól minket,
S átkozott magunktól szegény mieinket!"

Popovits László
2011-11-10 19:48:22

Ezeket most vadásztam az internetről:"sima birtokháboritás, ha a kamera a szomszédos területre átlát vagy annak irányitott mikrofonja áthall." Más: "A webkamerákban kondenzátor mikrofon szokott lenni, ami felveszi még a szomszéd f..... is, meg áthall a falon." Nem túl szép mondatok, de mondatok, és értelmesek.

MrRetro A Nosztalgiaportál
2011-11-10 19:18:17

Nem vitatkozásból, de ha van áthallás, akkor a szótöve is értelmes nemde? Kicsit ilyen régies, mint a Kihallatszik-Kihall-Kihallik' A többivel egyetértek, mondatban egyiket sem használjuk. Maradjunk annyiban hogy Áthall és Elhall nincs ebben a formában.

Moderator
2011-11-10 16:55:20

Egyébként elhall sincs, csak elhallás és elhallatszik. Na meg elhal :)

Moderator
2011-11-10 16:51:44

Nem létezik olyan hogy áthall!! Van áthallás, meg áthallatszik, de ezek más szavak! Aki nem ért egyet, mondjon egy értelmes mondatot az áthall szóval.

MrRetro A Nosztalgiaportál
2011-11-10 15:24:37

Nálam értelmes volt az Elhall, Eltekint, Elnéz, a Ráérez, Rátekint, Rátapint, az Áthall, Átnéz, Átérez, Áttekint, és a Betekint, Benéz. Minek nincs párja?

Popovits László
2011-11-10 14:28:00

Sziasztok.

Kicsit vitatkoznék. Szerintem az elhall a félreért szinonimájaként teljesen jó, sőt az áthall is értelmes. Én más logika alapán jutottam el a megoldáshoz.

© 2011 Mimóza